Kapsül kahve makinesi seçimi

Yayınlandı: 30 Ekim 2020 / Yaşam

Aslında uzun zaman önce satın aldığım (1 seneyi aşkın süredir), ancak son dönemde evden çalışmanın yoğunlaştığı pandemi döneminde tekrar gündemde olduğunu düşündüğüm bir konu bu. Kendi karar verme ve satın alma sürecimi paylaşmak istediğim bu yazımda umarım sizin de işinize yarayacak bilgiler bulabilirsiniz.

“İyi bir kahve su ile en az temas eden kahvedir” diyebiliriz. Çünkü böylelikle kahvenin suyla uzun temasta ortaya çıkan zararlı içeriklerini çekirdekten daha çıkmadan filtrelemiş oluruz. Bu açıdan bakıldığında en sağlıklı kahve “espresso” oluyor. Ayrıca espresso’ya katacağımız su – süt ve süt köpüğü ile americano’dan latte’ye, cappucino’dan flat white’a kadar çok çeşitli kahveler içme şansımız olacaktır.

Benim de kapsül kahve makinesi merakım, espresso içmek istememle başladı. Çünkü espresso’da yapılış itibariyle buhar kullanıldığından en sağlıklı kahve çeşididir (bu arada eski bir usül olan mokapot ile de espresso yapmak mümkün). Önceleri kahve zincirlerinde gördüğünüz espresso makinelerine niyetlensem de bunların benim için hiç pratik olmadığını, aksine bir süre sonra kahve hazırlama ve etrafı temizlemenin vereceği zahmetin kahve içme keyfimi azaltacağını öngörüyordum. Bu nedenle doğru adres kapsül kahve makineleriydi.

Kapsül kahveler, her ne kadar plastik atık ortaya çıkarıyor olsa da pratikliği nedeniyle tercih edilmekte. Günümüzde firmalar kapsüllerini çevreye uyumlu hale getirerek bu handikapı da ortadan kaldırmaya çalışmaktadır.

Ama hangi marka kapsül kahve makinesi?

Burada en popüler 3 makine üzerinde durdum. Bunlar sırasıyla Dolce Gusto (Nescafe’nin markası), Tchibo ve Nespresso.

Buraya yazacağım rakamlar zamanla güncelliğini yitireceğinden, ben size hangi mantıkla yaklaştığımı anlatacağım. Siz güncel fiyatlarla kendi tercihinizi belirleyebilirsiniz. Bu aşamada karşılaştıracağımız 3 nokta var:

  1. Kahve makinesi fiyatı
  2. Orjinal kapsül fiyatı
  3. Uyumlu kapsül fiyatı

Bu bakış açısıyla değerlendirirsek;

Dolce Gusto, bu üç makine arasında fiyatı en uygun olanı. Bu makinede dikkat etmeniz gereken, kapsüllerinin fiyatı uygun görünse de birçok çeşitte süt kapsülü ile birlikte satıldıklarından aslında kahve fiyatı yüksek kalıyor. Örneğin, Espresso Intenso kahvesi 16 kapsül içeriyor ve Ekim 2020 itibariyle fiyatı 40 TL. Yani tek bir fincan kahve 2,5 TL’ye geliyor. İçinde 16 kapsül bulunan Capuccino kahvesi de 40 TL ve yine 16 kapsül içeriyor. Ancak bunun 8 tanesi süt kapsülü olduğundan aslında kahve size 5 TL’ye geliyor. Diğer yandan Dolce Gusto için kapsül üretimi yapan pek fazla üretici olmadığı için kendi kapsüllerine mahkum kalıyorsunuz.

Tchibo, kapsül kahve makineleri Dolce Gusto’nun 2 katına yakın bir fiyatla satılıyor. Tasarım olarak kendisini Nespresso’ya benzeten Tchibo’nun kapsüllerini tüm Tchibo mağazalarında bulabiliyorsunuz. Çay kapsülü bile bulabileceğiniz Tchibo’da kahve çeşitliliği de yeterli düzeyde. Bugün itibariyle 10’lu kapsül kahveler yaklaşık 25 TL’den başlıyor ve birim kahve fiyatı 2,5 TL’ye geliyor. Tchibo, Dolce Gusto’ya nazaran farklı üreticilerin kapsülünü daha rahat bulabileceğiniz bir marka, ancak yine de çok yaygın diyemeyiz.

Nespresso, benim de tercihim olan kapsül kahve makinesi oldu. Uzun yıllardır bu işin içerisinde olması nedeniyle edindiği müşteri adedi, birçok üreticiyi Nespresso kapsülü yapmaya itti diyebiliriz. Bugün Starbucks, Cafe Vergnano, Julius Meinl gibi birçok kahve üreticisi Nespresso kapsülü yapıyor. Hatta Macrocenter’da veya Carrefoursa’da bile Nespresso kapsülü bulmanız mümkün. Bu çeşitlilik size kahve kapsül fiyatlarının rekabet nedeniyle düşük olmasını getirmesinin yanı sıra (Macrocenter’da Belmio marka 10’lu kapsül kahveler 33 TL) damak zevkinize uygun çeşitli kahveler deneyimlemenizi de sağlıyor. Nespresso’nun orjinal kapsül fiyatlarına gelecek olursak, bugün itibariyle ne ucuz kahvesi 39 TL ve içerisinden 10 adet kapsül çıkıyor. Bu şekilde 3,9 TL’lik fiyatıyla en pahalı kahveyi sattığını söyleyebiliriz. Nespresso kahve makineleri, süt köpürtücülü olup olmamasına ve süt köpürtücünün şekline göre çeşitli fiyatlara satılıyor, ancak giriş fiyatı olarak Tchibo ile benzer seviyede diyebiliriz.

Kendi deneyimlerime gelecek olursak;

  • Kapsül kahve makineleri, birçok insanın satın aldıktan kısa süre sonra sıkılıp kullanmadığı ve ikinci el satışa çıkardığı makineler arasında geliyor. Sıkılmayıp kahve müptelası olanlar ise profesyonel makinelere geçtiklerinden yine satışa çıkarıyorlar. Dolayısıyla mutlaka ikinci ellerine bakmanızı öneririm.
  • Amacınız çeşitlilik ise “Nespresso”, uygun fiyat ve ekonomik çözüm ise “Tchibo” tercih edebilirsiniz.
  • Illy ve Lavazza’nın da makineleri var ancak ülkemizde kapsüllerinin bulunmasının zor olması nedeniyle bu markaları önermiyorum.
  • Nespresso için tekrar doldurulabilir metal kapsüller bulunmakta. Bu kapsülden alıp içerisine istediğiniz bir kahveyi çektirerek de farklı tatlar deneyebilirsiniz.

Umarım bu kısa ve pratik bilgiler işinize yaramıştır.

Sevgiler.

yorum
  1. […] konusunda her zamankinden daha fazla araştırmalarım oldu. İlk araştırdığım “kapsül kahve makinesi“nden sonra yine birkaç ay önce alıp kullanmaya başladığım “robot […]

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.