Kartal Makarnası’ndan Pastavilla’ya

Yayınlandı: 14 Ağustos 2024 / Satış, Pazarlama ve Kişisel Gelişim

1928 yılında, Cumhuriyetimiz henüz bir bebekken, İzmir Kemeraltı’nda İsmail Hakkı Ulukartal tarafından bir makarna fabrikası kuruldu: Kartal Makarnası. Bu fabrika başlangıçta yılda 15 ton üretim yapmaktaydı. Daha sonrasında şirket yönetimi, bugün bahsedeceğim pazarlama başarısının mimarlarından olan Ali Ulukartal’a geçti.

1990’lara geldiğimizde Kartal Makarnası her ne kadar en eski makarna fabrikalarından biri olsa da, Nuhun Ankara Makarnası (1951) – Filiz Makarnası (1974), rekabetçi gücünü kaybetmekte hatta batmak üzereydi.

Marka adı ve logo değişiyor

Bu zorlu dönemde Ali Ulukartal, marka uzmanı Nur Demirok’tan markasını kurtarmak için yardım talep etti. İkili kafa kafaya vererek 1992 yılında ilk olarak Kartal Makarna ismini Pastavilla’ya çevirdi. Pastavilla, marka olarak İtalyan makarnasını çağrıştırmaktayken Türkiye’de üretilen “Türk Malı” imajı vurgulanmaya çalışıldı. Buğday ve güneşten esinlenen bir de logo tasarlandı.

“Kalıpların dışında”

İkili daha sonra rotayı İtalya’ya çeviriyor ve Türkiye’de olmayan makarna kalıpları getiriliyor. Böylece müşteri kitlesi farklı şekilde makarnalarla tanışıyor. Ayrıca İtalyan Sarti firmasından farklılaşma yaratacak bir üretim metodu alınıyor. Bugün bile Pastavilla, bu üretim metodu ile üretilmekte. Üstelik bu metod süresiz olarak Pastavilla’ya devredilmiş durumda.

Pazarlama müdürünü pazarlamak

Pazarlamayla ilgisi olmayan Hugo Reggie, sadece İtalyan ismine sahip olduğu için şirketin pazarlama müdürü olarak atandı. İzmirli İtalyan asıllı olan Reggie, “Makarna Ustası” olarak lanse edilmeye başlandı. Bu unvan sayesinde tüketicilerin güvenini kazanan Reggie, markanın başarısında önemli bir rol oynadı. Hatta Reggie, pazarlama müdürü olmakla da kalmadı, Pastavilla reklamlarında da boy gösterdi.

Başarılı bir pazarlama stratejisi sayesinde 1995 yılında Koç Topluluğu tarafından satın alınan şirketin yıllık üretimi 15 tondan 50 bin tona yükseldi.

2002 yılında kurulan ve 2009 yılında Kanada merkezli AGT Food And Ingredients şirketinin bünyesine geçen Durum Gıda (Arbella markası), 2019 yılında Koç Grubu’ndan Pastavilla, Kartal ve Lunch & Dinner markalarını satın almıştır.

Günümüzde Pastavilla, Türkiye’nin önde gelen makarna üreticilerinden biri olarak yüze yakın ülkeye ihracat yapmaktadır.

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.